Gi dyrene en stemme

Nå nærmer valget seg med stormskritt, og selv om jeg ikke kan stemme selv, vil jeg likevel dele noen tanker om det med dere. Vi har lest på mange blogger i det siste om pelsdyrnæringen, etter at Nettverk for dyrs frihet uanmeldt inspiserte nærmere 50 pelsfarmer har det dukket opp sjokkerende sannheter om den norske pelsdyrnæringen, og det er tydelig bevis på at flere av de undersøkte gårdene står i strid med loven.

pelsdyr 2
pelsdyr

Jeg skrev denne posten for å forsøke å kaste lys over hva de enkelte partiene mener om pelsdyrnæringen og hva de vil gjøre med den.

Høyre

Høyre er svært positive og vil fortsette å ha pelsdyrfarmer, og bruker argumenter som at det er et viktig næringsgrunnlag for innbyggere i distriktskommuner og at bruk av pels har dype røtter i norsk kultur. Men de er også bestemt på at Norge skal ligge i fremste rekke når det gjelder dyrevelferd. De mener det er viktig at bøndene som driver farmene har gode fagkunnskaper og lar dyrene leve under gode, kontrollerte forhold. Høyre mener at dyr har en egenverdi, og at man må ha økt fokus for å forhindre dyretragedier. 

 

Sosialistisk Venstreparti

SV vedtok på landsmøte i 2005 å kjempe for å avvikle pelsdyrproduksjon i løpet av en tiårsperiode på lik linje med med alle andre land i Europa. Siden den gang har det egentlig vært veldig stille på den fronten fra SV sin side, så hvorvidt man bør stole på at det skjer noe, er vel heller tvilsomt.

 

 Senterpartiet

Sp er positive til pelsdyroppdrett, og mener at næringen skal ha mulighet til å utvikle seg videre for å bidra til økt verdiskaping og sysselsetting i landbruket. De er også opptatt av at tas hensyn til dyrenes velferd, og at næringen skal ha gode rammebetingelser. Vi kan antakelig stole på at Sp tar dyrevelferd på alvor, da de i 2008 sørget for at det ble forbudt med livdyrutstillinger med pelsdyr.

 

Arbeiderpartiet

Ap er i utgangspunktet positiv til å opprettholde næringen, men de er nøye på at dyrene skal leve under gode forhold. De mener også at dyr har en egenverdi, og at det er viktig at de har det så godt som mulig på farmene.

 

Miljøpartiet De Grønne

 Miljøpartiet De Grønne er svært imot pelsdyroppdrett og arbeider for et totalforbud mot oppdrett av dyr primært eller utelukkende for pelsen deres. Ett punkt i partiprogrammet deres er dessuten at "dyrs grunnleggende rettigheter skal grunnlovsfestes, som retten til å få dekket basale behov og retten til vern mot overgrep."

 

Venstre

Dersom dyrevelferden ikke er forsvarlig vil Venstre avvikle pelsdyrhold innen 2012. Venstre vil dessuten fastsette minimumskrav for dyrevelferd, både for produksjonsdyr, selskapsdyr og forsøksdyr.

 

Fremskritspartiet

FrP er svært positive til pelsdyrnæringen og sier at det er en viktig næring i mange distrikter. De argumenterer med at pels vil uansett bli produsert i andre land hvis vi skulle forby det i Norge, og at vi derfir bør beholde næringen slik at den kan føre til verdiskapning i landbruket. De vil ha en gjennomgang av regelverk med sikte på forbedringer. Etter hvert vil de også gradvis avvikle subsidiene til pelsdyrnæringen.

 

Kristelig Folkeparti

KrF vil arbeide for å forbedre forholdene i pelsdyrnæringen. For dem er det viktig at dyrene skal ha det godt mens de lever og at avlivningen skal skje raskt og uten unødig smerte. Det må dessuten ikke tillates avl eller bioteknologisk utvikling som fremskaffer individer uten dyrenes naturlige instinkter og egenart.

 

Som dere ser er det Høyre, Sp, Ap, FrP og KrF som er for å opprettholde pelsdyrnæringen, mens Sv, MDG og Venstre som er imot.

 

Hvis det var noen som lurte på min mening om pelsoppdrett, så er jeg selvfølgelig helt imot. Jeg blir så utrolig trist og sint når jeg ser disse bildene som kom ut på mandag.

Mange kommer til meg og sier "Jasså, så du er imot pels, men hva med di skinnskoa du har på deg, da?" Etter min mening kan det ikke sammenlignes, i og med at skinn en gang har hatt et liv, det har ikke pels. Pelsdyr har levd i små gitterbur hele livet sitt, overhode ikke under humane forhold. De blir ofte flådd levende for å få best kvalitet på pelsen, eller blir drept med strøm gjennom endetarmen, kan dere tenke dere noe mer nedverdigende? Men det er først og fremst måten de lever på som får det til å koke for meg, hvis dere ikke forstår hva bildene beviser så er det store psykiske problemer hos dyrene. De må overleve et helt liv på en måte et menneske ikke ville klart noen dager en gang. Pelsdyroppdrett er rett og slett systematisk tortur, og uansett hvor gode forhold partiene sier de vil sørge for at pelsdyrfarmene får, vil det ikke være et dyr verdig.

Selv om vi er på toppen av næringskjeden, betyr ikke det at vi eier dyrene og kan gjøre som vi ønsker, pels har aldri vært og kommer aldri til å bli næring. Vi trenger det ikke for å holde oss varm, og ikke ser det særlig fint ut med 1000 sølvrevslabber på kåpa si. Personlig tar jeg også avstand fra fuskepels, i og med at det på en måte blir som å reklamere for pels. Jeg vil ikke at andre skal tro at jeg syns at pels er kult, jeg opplever dessuten at mange som bruker fuskepels bruker det for at de ikkje har råd til ekte vare. Hvis noen hadde trodd det om meg, hadde det vært utrolig trist. Så for alle som vil sette et forbilde anbefaler jeg å kaste fuskepelsen og ta fram fleecejakken i stedet.

img5720 2

 

Tar du hensyn til pelsdyrnæringen når du bestemmer hvilket parti du skal stemme på?

Fikk du noe ut av denne oversikten? 

Hva syns du om pelsdyrnæringen?

 

Les mer på Dyebeskyttelsen.no, Dyrevernalliansen og Nettverk for dyrs frihet

14 kommentarer

Elise har alltid rett

26.aug.2009 kl.10:25

bra du tar opp sånn her julie. feeet tee

Beate

26.aug.2009 kl.12:01

Dyr kommer alltid til å være dyr, mennesker er også dyr. Behandle andre slik du vil andre skal behandle deg sier oss kanskje mer enn noe annet? Selv om vi trenger å leve av hverandre i en næringskjede vil det ikke si at man ikke skal ha respekt for omverden.

26.aug.2009 kl.12:23

Utrolig bra innlegg!

Lotte

26.aug.2009 kl.19:33

Jeg er 100% motstander av pelsdyroppdrett! Det er forferdelig, og man bør stoppe det, med en gang!
Spørr du meg er dyr like mye verdig som mennesker, og bør behandles dertil!
Dyr skal ikke utsettes for drap, uansett om det er for å skffe oss mat, pels elelr noe annet spørr du meg!

Wish Wing

27.aug.2009 kl.01:36

Utrolig bra du tar opp sånne viktige temaer!! Er selv vegetarianer og er STERK motstander av pelsdyr oppdrett! Helt jævlig industri.

mammajennie<3

27.aug.2009 kl.03:25

uff, sånn er sååå tragiskt og trist at d er ufattelig!! blir sint, er i mot misshandling av dyr, og i mot pels påklær... er også imot sminke som er prøvd på dyr. er vell ikke så rart eller??

Rebella

27.aug.2009 kl.04:14

Det har alt å si for hvordan jeg stemmer - jeg kan ikke forsvare å gi min stemme til et parti som er positive til og som til og med svært gjerne vil at dette helvetesskapet skal få fortsette - IKKE faen om min stemme går til noe slikt! UTROLIG bra at du har skrevet dette innlegget!!

Hanne

27.aug.2009 kl.10:31

Bra innlegg! Blir så irritert jeg kan sprekke. Og boikott Malene Birger.. Hun suger....

Ina Kristiansen

27.aug.2009 kl.14:39

Hei.

Spørsmålsrunden min blir svar på før kl 15.00 idag. Da kan du se svarene på spørsmåle/ene du sendte inn :-)

helene

27.aug.2009 kl.18:36

Dette temaet engasjerer meg utrolig mye, bra at du tar det opp! viktig at folk blir informert om grusomhetene som pågår

Silje

28.aug.2009 kl.21:49

jeg HATER sånn pels greier, det er så utrolig unødvendig, dem viser ikke hensyn til dyrene. : (

Michelle

28.aug.2009 kl.22:09

sv: Ja, det er helt FORFERDELIG!!

Veldig bra innlegg, og engasjerende! Har egnetlig ikke tenkt å stemme, for jeg har ikke orket å sitte meg inn i hva de forskjellige partiene står for. Jeg synst bare det er mye mas. Men etter å ha lest dette, kan det hende jeg kanskje stemmer alikavel. Vi må ta vare på dyrene, og ikke misshandle dem. Veldig viktig at få fram i lyset hva folk holder på med! Bra innlegg! :)

Stian

28.aug.2009 kl.23:07

Jeg er imot pels, tror jeg må kjøpe meg sånn t-skjorte! :)
Utrolig stilig, har de flere varianter?

-Stian / www.gravgang.blogg.no

milla

28.aug.2009 kl.23:57

Bra innlegg og stå på! Stakkars små søte dyr :/ --

Skriv en ny kommentar

Julie

Julie

17, Målselv

Kategorier

Arkiv

hits